Virusscanner Windows

Windows heeft een besturingssysteem die misschien wel het meest vatbaar is voor virussen en malware. Dit geldt vooral in vergelijking met Apple. Het kan om die reden verstandig zijn om een antivirusprogramma op je Windows computer te installeren. Dit programma beschermt jouw persoonlijke gegevens en je kunt tevens veiliger gebruik maken van internet.
Hoe kun je een virus krijgen?
Er zijn verschillende manieren waarop je computer besmet kan raken met virussen of malware:

– downloaden van onbekende software;
– openen van e-mailbijlages;
– klikken op links in e-mails van onbekende afzenders;
– downloaden van bestanden op vage websites;
– downloaden of openen van bestanden op filesharinsnetwerken.

In de regel komt besmetting via de e-mail niet meer veel voor. Dit komt omdat veel providers zelf effectieve acties hebben ondernomen om spam en phishing eruit te filteren. Mocht er wel een besmetting voorkomen dat komt dat omdat mensen zelf een bijlage uit onbetrouwbare e-mails hebben geopend. Deze bestanden hebben vaak extensies zoals EXE, COM, BAT, JS, VBS en WSH. Let hier dus extra op, maar het beste is om nooit een e-mail te openen als je de afzender niet kent.

Tools van Windows tegen virussen
Windows heeft zelf stappen ondernomen tegen besmetting van virussen dankzij de ingebouwde tools:

– Windows Defender;
– Windows firewall;
– Phisingfilter en SmartScreenfilter;
– Gebruikersaccountbeheer.

Als je niet veel gebruik maakt van internet en je download niets, dan is de kans op besmetting klein, maar nooit uitgesloten. Voor grotere gebruikers van internet kan een aanvullend beveiligingssoftware sowieso verstandig zijn om zo je computer de benodigde extra bescherming bieden.

De eigenschappen van een goed beveiliging pakket

Er bestaan ontzettend veel antivirusprogramma’s voor Windows. Dat komt dus omdat Windows zo vatbaar is voor virussen. Het kan best lastig zijn om een goede keuze te maken voor een antivirusprogramma. Om die reden zetten we in dit artikel de belangrijkste kenmerken van een goede virusscanner op een rij. Deze kenmerken zijn opgesteld aan de hand van onafhankelijke resultaten en ervaringen van consumenten. De meeste antivirusprogramma’s zijn erop gericht te voorkomen dat je bestanden download die een virus bevatten. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je bestanden en persoonlijke gegevens beter worden beschermd.

Een goede antivirus Windows heeft de volgende eigenschappen:

 • herkennen van alle soorten virussen
 • verwijderingen van virussen
 • wordt continue geüpdatet door de fabrikant

Vooral de laatste eigenschap is van belang. Er komen elke dag weer nieuwe virussen bij en software wordt constant vernieuwd. Om die reden moet je virusscanner ook constant vernieuwd worden. Je kunt er niet vanuit gaan dat je computer helemaal veilig is als je het duurste antivirusprogramma hebt geïnstalleerd. Er zijn genoeg computers die ondanks zo’n programma toch besmet raken. De oorzaak hiervan is dat het programma niet up to date is en nieuwe virussen er dus niet uit kan pikken. Zorg er dus voor dat je jouw versie constant update en dat je Windows geregeld update.

Beste virusscanners voor Windows
Om je te helpen een keuze te maken kun je op onze website een top 10 vinden van de beste virusscanners voor Windows. Om deze top 10 samen te stellen zijn er diverse onafhankelijke testen onderzocht van hoogstaande beveiligingsinstanties zoals AV-test, AV-Comparatives en Virus Bulletin. Zij testen virusscanners aan de lopende band op betrouwbaarheid en effectiviteit. Daarnaast is er gebruik gemaakt van de ervaringen van duizenden consumenten die deze virusscanners hebben gebruikt.

Belangrijke aspecten voor een goede virusscanner
Om te behoren tot de beste virusscanner voor Windows zijn er een aantal belangrijke factoren:

 • de beveiliging en bescherming die het de gebruiker biedt
 • het gebruikersgemak
 • hoe effectief het programma jouw bestanden repareert
 • welke overige functies het nog biedt die van belang kunnen zijn.
 • redelijke prijs voor het product

Beveiliging en bescherming
De belangrijkste functie van een virusscanner is de gebruiker bescherming bieden tegen virussen. Deze bescherming moet op en top zijn aangezien er elke dag weer nieuwe virussen en malware de kop op steken. Jouw virusscanner moet hiertegen bestand zijn en moet zelf ook constant in ontwikkeling zijn. Dit betekent dat er geregeld een nieuwe update beschikbaar moet zijn van je virusscanner anders is hij al snel verouderd en verlies je de bescherming.

Gebruikersgemak
Je hebt niets aan een virusscanner die te moeilijk is om te installeren of te gebruiken, om die reden is gebruikersgemak ook erg van belang. Of je nu verstand hebt van computers of niet, iedereen zou de virusscanner moeten kunnen gebruiken. Hierbij is niet alleen de installatie en gebruik van de scanner zelf van belang ook het support van de fabrikant speelt een grote rol. Je moet immers altijd bij hen terecht kunnen met vragen.

Overige functies
Een goede virusscanner is pas compleet als het naast virussen detecteren, deze ook kan verwijderen en een volledige scan van je computer kan uitvoeren.

Wat kost een virusscanner voor Microsoft Windows?

Er zit veel prijsverschil tussen alle soorten virusscanners. De duurste scanner is niet altijd de beste, soms is zelfs een goedkopere versie beter. Een goede prijs-kwaliteitverhouding is dus belangrijk. Bekijk daarnaast ook altijd over hoeveel licenties de scanner beschikt. Als je meerdere computers in huis wilt beveiligen heb je meer licenties nodig en dat is vaak ook iets duurder.

Gratis virusscanners of betaalde pakketten?
Er zijn ook gratis scanners verkrijgbaar. Of deze net zo goed zijn als de betaalde pakketten is de vraag. In de meeste gevallen is dit niet zo. Betaalde pakketten worden ontworpen door fabrikanten die continue werken aan hun software, dat doen ze niet voor niets. Als je jouw computer echt de juiste bescherming en veiligheid wil bieden dan kies je voor een betaald pakket. Echter, weet je precies wat je op je computer doet en gebruik je hem maar heel weinig, dan kan een gratis versie misschien wel voldoende zijn. Dit is overigens alleen geschikt voor thuisgebruikers. Computers die zakelijk gebruikt worden kunnen beter wel een betaald pakket nemen.

Zoals aangegeven kun je overwegen een gratis versie te installeren als je niet veel gebruik maakt van je computer. Een voordeel van gratis beveiligingssoftware is dat het minder belastend is voor je computer. Grote commerciële pakketten zijn soms zo omvangrijk dat ze computers vertragen.

Goede gratis virusscanners
Elke Windows computer beschikt over een het antivirusprogramma Windows Defender. De beoordelingen over dit programma zijn niet altijd positief. Er zijn meer geavanceerde scanners verkrijgbaar zoals:

 •  AVG;
 • Avira;
 • Avast;
 • Comodo Internet Security (geheel pakket met virusscanner en firewall)

Het is niet bekend of deze gratis programma’s beter zijn dan Windows Defender. Tevens zullen ze ook niet persé beter zijn dan betaalde antivirussoftwarepakketten. Wil je zeker zijn van een goede bescherming, dan zijn betaalde pakketten vaak beter.

Eén virusscanner is meer dan genoeg
Meerdere virusscanners op je computer zetten zorgt niet voor extra beveiliging. De meeste scanners zitten zo goed in elkaar dat ze prima zelfstandig je computer optimaal kunnen beveiligen. Overigens bestaat de kans dat als je meerdere scanners hebt, ze elkaar juist gaan tegenwerken.

Virusscanners kunnen niet op elke versie van Windows

Voordat je een virusscanner aanschaft, bekijk dan eerst op welke versie van Windows ze geïnstalleerd kunnen worden. Ze kunnen namelijk niet op alle versies. Daarnaast worden er vaak meerdere pakketten aangeboden van dezelfde fabrikant. Meestal is de één meer uitgebreider dan de andere. Bekijk altijd of je extra beveiliging nodig hebt omdat je bijvoorbeeld veel download. Gebruik je jouw computer niet zoveel dan is een basispakket meestal al voldoende.

Als je een virusscanner hebt geïnstalleerd, zorg dan dat hij niet je uitgaande e-mails scant. Het kan namelijk voorkomen dat je e-mail dan niet verzonden wordt. Bij de meeste scanners kun je dit uitschakelen bij de instellingen.

Extra bescherming met firewall
Een virusscanner is een goede stap om je computer te beschermen, maar het is ook belangrijk om je computer uit te rusten met een goede firewall. Een firewall blokkeert onbekend verkeer tussen de computer en het internet. Dit voorkomt dat er virussen vanaf het internet op je computer komen. Een andere functie van een firewall is je computer onzichtbaar maken in het netwerk of op het internet zodat vreemden geen toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens. De beste firewalls zorgen er daarnaast ook nog voor dat het uitgaande verkeer vanaf je computer naar het netwerk/internet ook wordt gecontroleerd. Een virus zal dan eerst voorbij de firewall moeten zien te komen voordat hij je persoonlijke gegevens kan vrijgeven op het internet.

Windows is standaard van een firewall voorzien, maar deze is vaak erg basis uitgerust. Deze firewall controleert alleen het inkomende verkeer. Er zijn betere en meer geavanceerde firewalls verkrijgbaar die je software nog effectiever beveiligen.

Meer over Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials is een gratis antivirussoftwareprogramma van Microsoft. Het programma bevat een compleet pakket om je computer te beschermen tegen internetcriminelen. Microsoft Security is onder andere geschikt voor de volgende computersystemen:

 • Windows XP;
 • Windows Vista;
 • Windows 7:
 • Windows 8
 • Windows 10

Op deze pagina wordt er meer informatie gegeven over deze software.

Waarom je computer beveiligingen?
Tegenwoordig zitten we steeds meer op het internet. Voor ons werk, met onze telefoon en thuis nog een filmpje kijken op de tablet. Internet is eigenlijk niet meer weg te denken in ons leven. Het heeft ons afleiding, informatie en vertier. Helaas kan internet ons ook virussen, malware en andere troep geven. Internetcriminelen worden steeds slimmer, gebruiken veel nieuwe technieken en zijn er steeds meer op gebrand om achter jouw persoonlijke gegevens te komen. Het aantal internetcriminelen is de afgelopen jaren erg toegenomen. Het is daarom erg belangrijk om je computer te beveiligen tegen virussen en malware. Dit kan bijvoorbeeld met een virusscanner.

Compleet pakket tegen virussen en malware
Het antivirussoftwarepakket van Microsoft beschermt je computer tegen malware en virussen. Bij malware kun je denken aan spyware, Trojaanse paarden en wormen. Dit zijn allemaal programma’s die proberen je persoonlijke gegevens te stelen. Microsoft biedt een compleet pakket tegen malware. Dit pakket kun je geheel gratis en zeer eenvoudig downloaden op de website van Microsoft.

Geschikt voor Windows XP, Vista en Windows 7
Microsoft Security Essentials is geschikt voor de wat oudere versies van Windows. De nieuwste versies van Windows zoals Windows 8 en 10 hebben een complete virusscanner al standaard in de software opgenomen. Deze complete virusscanner heet Windows Defender.

Maak je gebruik van de wat oudere versies, bekijk dan eerst even of Microsoft Essentials niet al op je computer staat. Bevat je computer geen Microsoft Essentials dan is het zeker verstandig om deze software te downloaden via de website van Microsoft. Zonder een goede virusscanner ben je namelijk erg vatbaar voor virussen en malware.

Effectieve virusscanner
Microsoft Security Essentials scant wekelijks je computer om te controleren of deze een virus heeft. Wanneer het een virus heeft gedetecteerd blokkeert Security het geïnfecteerde bestand. Het licht je altijd in als het iets verdachts gevonden heeft op je computer. Je krijgt vervolgens te zien in welk bestand het virus of een verdacht bestand is gevonden en wat je eventueel kunt ondernemen. Je kunt het programma ook zo instellen dat het virussen altijd automatisch verwijderd.

Geregelde updates
Microsoft Security Essentials voert zelf geregeld updates uit. Dit is erg belangrijk omdat het programma op deze manier het beste in staat is nieuwe en/of onbekende virussen en malware te ontdekken.

Handmatige en geplande scans
Er zijn meerdere mogelijkheden om een scan uit te voeren. De eerste is dat je een handmatige scant kunt uitvoeren. Met een handmatige scan kun je bijvoorbeeld je verwisselbare schijven nalopen of je laat het systeem een scan doen omdat je vermoedt dat er een virus op je computer zit. Een andere optie is dat je in het systeem scans inplant. Je kunt dan zelf het tijdstip en dag aangeven waarop de scan uitgevoerd en welke scan dat moet zijn. Deze handige optie geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een volledige scan te plannen op een dag of tijdstip dat je geen gebruik maakt van je computer.

Extra bescherming voor je computer
Microsoft Security Essentials scant je computer op virussen en malware. Dit is een standaard internetbeveiliging. Als je jezelf echt wilt afschermen van virussen dan kun je extra bescherming op je computer zetten. Dit is wel aan te raden aangezien de internetbedreigingen met de dag groeien. Onderstaand een overzicht van extra antivirussoftware voor je Windows computer.

Bronnen

 1. Windows 10 Beveiliging, Windows Defender Antivirus, Windows
 2. Windows Defender – Microsoft Support
 3. Mijn pc beschermen met Windows Defender Offline – Windows Help

Windows Essentials: meerdere programma met extra beveiliging

Windows Essentials bestaat uit diverse programma’s die je kunt toevoegen om je computer beter te beschermen. Tevens bevat Essentials ook een tal van handige functies. Het omvat onder andere Microsoft OneDrive, Messenger, Family Safety, Movie Maker, Writer, en Photo Gallery. Als je gebruik wilt maken van deze programma’s moet je eerst Essentials downloaden. Hierna kun je zelf kiezen welke programma’s je op je computer wilt zetten.

https://youtu.be/yllO2s3YIpo

Windows Essentials werkt overigens alleen als je een Net Framework 3.5 hebt. Deze kun je als volgt installeren:

1. Ga naar configuratiescherm
2. Kies Programma’s
3. Kies Onderdelen
4. Klik op Windows onderdelen in of uit schakelen
5. Vervolgens kies je voor Windows Essentials

Onderstaand een korte uitleg over een selectie van de programma’s van Windows Essentials.

Video’s bewerken met Movie Maker
Met het programma Movie Maker kun je video’s bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld effecten toevoegen en filmpjes inkorten. Daarnaast kun je met behulp van storyboard filmpjes knippen en aanpassen. Hierdoor kun je video’s veel professioneler maken.

Foto’s bewerken met Photo Gallery
Photo Gallery is een handig programma’s om je foto’s te werken en te beheren. Je kunt onder andere de kwaliteit van je foto’s verbeteren, de kleuren aanpassen en accenten toevoegen. Op deze manier kun je beste foto’s op je social media plaatsen.

OneDrive 5GB online opslagruimte
Alle bestanden, foto’s en video’s kun je gratis opslaan in OneDrive. OneDrive is een online opslagruimte. Je kunt je bestanden altijd en overal bekijken op elk Windows apparaat. Je hoeft dus niet thuis achter je pc te zitten of met USB-sticks of schijfjes te werken. In OneDrive krijg je 5 GB gratis opslagruimte wat genoeg ruimte is voor al je foto’s, video’s en bestanden. Een erg handige functie van OneDrive is dat het systeem automatisch synchroniseert met je computer. Mocht je computer het ooit begeven dan heb je altijd een back-up van al je bestanden in OneDrive staan. Daarnaast kun je jouw bestanden makkelijk delen met anderen door ze middels een e-mail uit te nodigen tot jouw bestanden of map.

Makkelijk chatten, e-mailen
Wil je chatten met je vrienden, dan kun je het chatprogramma Messenger installeren. Om te gebruik te maken van Messenger is het alleen nodig om contactpersonen uit te nodigen. Het Windows Live Mail is een gratis e-mailprovider. Met dit programma kun je kosteloos e-mails versturen en ontvangen. Dit e-mailprogramma bevat ook een goede spamfilter zodat je geen ongewenste of schadelijk e-mails ontvangt.

Speciale functie voor bloggers
Ben je een blogger en heb je een pagina van Worpress, Typepad of Blogger dan kun je in het programma Writer makkelijk je blogs bijhouden. Zo hoef je niet constant in te loggen op de site.

Ouderlijktoezicht met Family Safety
Family Safety voorkomt dat je kinderen op ongepaste of schadelijke websites terecht komen. Je kunt zelf aangeven welke website geschikt zijn en welke niet. Tevens kun je aangeven met wie je kinderen contact mogen leggen. Met deze functies kun je veel schade aan je computer en aan je kinderen voorkomen,

Ervaring met Security Essentials, deel ze met anderen.
Heb jij al ervaring met Microsoft Security Essentials, deel dan je review op onze site. Je kun Microsoft beoordelen op de volgende onderdelen: gebruikersgemak, functies, prijs en bescherming. Elk onderdeel kun je maximaal 5 sterren geven. Jouw reviews kan andere bezoekers ontzettend helpen in het maken van hun keuze.

Ben je nog op zoek naar een goed antivirusprogramma, dan kunnen de ervaringen van andere je erg goed verder helpen. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van een review dan kun je deze stellen aan het team van bestevirusscanners.com. Zij helpen je graag verder met het vinden van de juiste virusscanner Windows.