iPad zeer gevoelig voor diefstal
Een IPad is een ideaal apparaat om overal mee naar toe te nemen dankzij het draagbaar formaat. Denk bijvoorbeeld aan onderweg in de trein, op vakantie of naar je werk. Het feit dat een IPad overal mee naar toe kan, brengt ook extra risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of ongewenst gebruik. Om die reden is het verstandig je IPad hiertegen te beveiligen.
Beveiligen met een code
De eerste stap is om je IPad te beveiligen met een pincode. Hiermee kun je jouw IPad al direct vergrendelen zodat anderen hem niet kunnen gebruiken. Afhankelijk van het model dat je hebt kun je kiezen voor een viercijferige pincode. Modellen zoals IPad Air 2 en IPad mini 4 kun je vergrendelen en ontgrendelen via een vingerafdruksensor. Deze modellen en andere modellen waar iOS 9 bij staat hebben tevens een pincode met zes cijfers.
Instellen van de pincode:
1. Tik op Instellingen
2. Tik op Toegangscode of Touch ID en toegangscode
3. Tik op Zet code aan.
Vervolgens bedenk je een code die je makkelijk kunt onthouden. Gebruik hiervoor niet maar één cijfer, want dan is het makkelijker te kraken. Als je een goede code hebt bedacht kun je deze intikken en vervolgens dezelfde code nogmaals herhalen. Je hebt nu je pincode ingesteld en je IPad beveiligd. Wanneer je nu druk op het knopje bovenaan de iPad zet je het apparaat in sluimerstand en op slot. Als je hierna je IPad wilt gebruiken, dien je de pincode in te toetsen die je zojuist hebt aangemaakt.
Tip om niet direct te vergrendelen
Als standaardinstelling wordt je IPad meestal direct vergrendeld wanneer je hem op sluimerstand zet. Op dat moment is het codeslot meteen actief. Wil je niet dat je apparaat direct vergrendeld dan kun je dit wijzigen. Dit kan bij de ‘vraag om code’ instelling. Je hebt dan de mogelijkheid om het codeslot pas te activeren na bijvoorbeeld 1 minuut of 15 minuten.
Touch ID instellen
Als je een IPad Air 2 of mini 4 hebt kun je het apparaat vergrendelen en ontgrendelen met een vingerafdruk, dit heet Touch ID. Je maakt hier gebruik van door je vinger te plaatsen op de Thuisknop. De thuisknop herkent dan jouw vingerafdruk. Als je deze optie gebruikt hoef je geen pincode in te toetsen.
Instellen Touch ID
– Ga naar Instellingen
– Ga naar Touch ID en toegangscode
– Tik op Voeg vingerafdruk toe
– Plaats je vinger op de thuisknop. Je kunt zelf bepalen welke vinger.
– Tik met je vinger met korte tussenpozen op de Thuisknop
– Tik op Ga door
– Plaats dan de rand van je vinger met korte tussenpozen op de Thuisknop, op het scherm kun je
zien hoe dat moet. Het is de bedoekling dat je hele vinger wordt gescand.
– Tik op Ga door.
Het is mogelijk om nog meer vingerafdrukken toe te voegen. In dat geval kun je de bovenstaande stappen herhalen.
Aanpassen automatisch slot
Het is mogelijk om het automatische slot van je IPad aan te passen. Hiermee wordt eigenlijk de sluimerstand bedoeld. Wanneer het slot ingaat, gaat je IPad dus in sluimerstand en kun je hem ontgrendelen door je vingerafdruk of pincode te gebruiken. Je kunt instellen dat het apparaat na 2 minuten ‘op slot’ gaat, na 5 minuten, 10 minuten of 15 minuten. Je kunt er ook voor de optie ‘nooit’ kiezen. Deze laatste optie is niet aan te raden omdat je IPad dan niet beveiligd is. Kies dus altijd voor een automatisch slot in combinatie met een codeslot of Touch ID.
Updaten van IPad
Elke apparaat bevat een besturingssysteem. Het systeem van IPad heet iOS. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je IPad steeds de nieuwste versie heeft. Dat komt omdat nieuwe versies vaak aanpassingen bevatten die zorgen voor een betere beveiliging. Je kunt een nieuwe versie erop zetten door een update te doen. Momenteel is versie 10 de meest recente versie, maar dit kan al snel veranderd zijn. Als eerste controleer je welke versie er op je apparaat staat.
– Tik op Instellingen
– Ga naar Algemeen
– Ga naar Software-update
Hier wordt direct aangegeven of je IPad up to date is of niet. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je op ‘Download en installeer’ tikken. Voordat je een update uitvoert is het verstandig dat je eerst een reservekopie maakt van je bestanden. Mocht er iets verkeerd gaat dan ben je niet alles kwijt.
Updaten van applicaties (apps)
Hoogstwaarschijnlijk heb je diverse applicaties (oftewel apps) op je IPad staan. Ook applicaties hebben geregeld een nieuwe versie die je kunt updaten. Het is verstandig regelmatig je applicaties bij te werken. Deze werken vaak beter, bevatten nieuwe functie en hebben een effectievere beveiliging. Je kunt in de App Store zien of er nieuwe updates zijn van applicaties. Op je scherm staat dan bij het icoontje van de App Store een rood bolletje met een cijfer. Dit cijfer geeft aan hoeveel apps een nieuwe versie hebben klaar staan die je kunt updaten.
Updaten applicaties
– Tik op het icoontje van App Store
– Tik rechtsonder op Updates. Je ziet dan een lijst met apps die een update hebben.
– Tik op rechtsboven op Werk alle bij
Meestal wordt er door Apple om je Apple ID gevraagd. Deze kun je hier invullen met je Apple ID wachtwoord. Alle updates worden nu geïnstalleerd.
Geen schadelijke software in de App Store
Je hoeft niet bang te zijn dat je schadelijke software of virussen op je IPad krijgt als je een applicatie installeert via de Apple Store. Apple heeft namelijk een erg strenge controle op alle programma’s die in de Store komen. Wat Apple ook erg veilig maakt is het feit dat alle applicaties los van elkaar werken. Ze zijn dus als het ware ingebed en kunnen daardoor elkaar of het besturingssysteem niet beïnvloeden. Door deze strenge beveiliging is het niet nodig om je IPad extra te beveiligen met een antivirusprogramma.
Bescherm jezelf tegen spam en phising
Apple biedt helaas geen bescherming tegen spam en phising. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat je geen slachtoffer wordt door:
– je gezonde verstand te gebruiken
– niet te tikken op verdachte links
– je niet te laten verleiden persoonlijke gegevens te delen
– nooit je pincode door te geven.
Op onze site kun je meer informatie vinden over Phising en nepmails.
Veilig internetten
De meeste internetverbindingen via wifi zijn beveiligd met een wachtwoord. Bij deze verbindingen wordt er altijd naar een ‘netwerksleutel’ gevraagd. In de meeste gevallen is dat de (vrij lastige) code achterop je modem. Als je op een beveiligde wifiverbinding kun je meestal ook veilig internetten en dus zonder zorgen internetbankieren. Dit geldt niet voor onbeveiligde verbindingen die je vaak op andere plekken tegenkomt zoals in restaurants, tankstation enzovoorts. Meestal hoef je geen wachtwoord of netwerksleutel in te voeren om gebruik te maken van de verbinding. Deze internetverbindingen vormen een groot risico omdat anderen sneller toegang krijgen tot jouw apparaat en dus ook je gegevens. Let daarom op met wat je doet als je zo’n verbinding hebt. Het is niet verstandig dan je bankzaken bij te werken of andere zaken uit te voeren waarin je persoonlijke gegevens staan.
Op onze site kun je meer informatie vinden over het instellen van een netwerk op je IPad