Gratis Virusscanners

gratisBeste antivirussoftware voor je Windows pc
Een Windows pc kan eigenlijk niet zonder een goed antivirusprogramma. Wil je hier geen geld aan uitgeven, dan kun je voor een gratis antivirussoftware kiezen. Onderstaand een meer informatie over gratis bescherming,

Windows Defender biedt onvoldoende bescherming
Sinds Windows 8 bevat elke versie een standaard Windows Defender. Dit programma zou je computer direct beschermen tegen virussen. Helaas werkt Defender niet optimaal en kan het niet alle virussen en malware detecteren. Je pc is dus beter beveiligd met antivirussoftware. Je hebt betaalde softwarepakketten, maar er bestaat ook een groot aanbod aan gratis antivirussoftware.

Gratis antivirussoftware net zo goed

Volgens de bekende antivirustester Andreas Marx bieden gratis antivirusprogramma’s je net zo’n goede bescherming tegen malware als betaalde versies. Marx ondersteunt zijn bewering door gedegen onderzoek. Het is werkzaam bij het antimalware testlaboratium van AV-Test. AV-test is een betrouwbaar en onafhankelijk instituut die zowel commerciële als gratis antivirusproducten onderzoekt. Zij beoordeling uitsluitend de mate van beveiliging van het antivirusprogramma en kijken daarbij niet of het programma gratis is of niet. Hun bevinden zijn dat gratis versies niet slechter of beter zijn dan commerciële programma’s. Zelfs niet als ze van dezelfde leverancier komen.

Hoe zijn de antivirusprogramma’s getest
Alle antivirussoftware is geïnstalleerd op twee apparaten: een Windows 10 pc en een virtuele machine. Het eerste apparaat, Windows 10 pc, bevatte weinig extra software. Op deze manier konden de testers bekijken hoe groot het effect zou zijn van het antivirusprogramma op de pc en op Windows 10.
De virtuele machine had een installatie van Windows 10 en daarbij nog extra software zoals Microsoft Office, Oracle Java, Google Chrome en Firefox. Bij deze machine konden de testers bekijken hoe het antivirusprogramma zou integreren met de andere software. Tevens konden ze ook de functies van het antivirus testen. Vervolgens zijn er tests op beide apparaten uitgevoerd door het zeer gerenommeerde antivirus-laboratoria van AV-Comparatives, AV-test, Virus Bulletin en NSS Labs.

Testresultaten

Bitdefender niet meegenomen in de test
Als eerste moet gezegd worden dat het antivirusprogramma Bitdefender Free Antivirus niet is opgenomen in de test. Afgelopen jaren heeft het programma altijd goed gescoord, maar het lukte ons niet de huidige versie te instelleren of we hadden een versie in het Roemeens.

Panda Free Antivirus | Als Beste Getest|
Dit programma heeft het keurmerk Best getest van gerenommeerde antiviruslaboratoria. Het programma is volledig in het Nederlands, prettig in gebruik en bevat de beste antivirusscan. Daarnaast heeft het antivirus maar een kleine impact op de snelheid van het computersysteem. De interface is overzichtelijk en modern. Je kunt kiezen uit drie soorten scans:

– volledige scan;
– aangepaste scan (je selecteert zelf bestanden die je wilt scannen);
– snelle scan.

De snelle scan controleert de belangrijke en meest risicovolle onderdelen zoals het geheugen van je computer, processen en cookies.

Avast Free Antivirus | Tweede Plaats|
Op de tweede plek staat Avast. Avast biedt voldoende bescherming tegen virussen. Als extra functie heeft het een netwerk- en kwetsbaarheidsscan. Toch moet wel gezegd worden dat deze scans beter uitgevoerd worden door andere programma’s zoals Secunia PSI of Ninite. Desalniettemin zijn deze scans wel een mooi extraatje. Daarnaast integreert het virusprogramma van Avast met je computer. Deze twee opties heeft Panda niet, maar Panda heeft wel een overzichtelijkere software dan Avast.

FortiClient doet wat hij moet doen
FortiClient doet wat hij moet doen: het scant je computer effectief op virussen. Daarnaast bevat het programma weinig functionaliteiten. Het voordeel van FortiClient is dat het programma je niet telkens probeert over te halen een betaalde versie te nemen. Dat is bij de concurrenten zoals Avast, vaak wel het geval. Nadeel van FortiClient: weinig functionaliteiten, programma is in het Engels en het scoort goed, maar er zijn betere gratis antivirusprogramma’s.

Beveiliging van andere apparaten
Een Windows pc brengt meer en andere risico’s op infecties met zich mee dan andere apparaten. OX S, iOS en Android hebben geen beveiliging nodig of behoeven juist hele andere beveiliging dan antivirus. Als je jouw Mac, IPad, IPhone, tablet of smartphone goed wil beveiligen dan zijn er vaak applicaties beschikbaar in de Store. Meestal zijn dit geen antivirus of antimalware producten. De beveiliging die je kunt aanschaffen richt zich op het controleren van applicaties en anti-diefstal. Vooral de anti-diefstal functie kan erg zinvol zijn bij mobiele apparaten. Zo kan het beveiligingsprogramma of -applicatie je mobiele apparaat lokaliseren bij verlies of diefstal. Tevens bieden vele de optie om je bestanden en gegevens op afstand te wissen. Bekijk goed welke opties.
>security apps

Nadelen gratis antivirusprogramma’s

Constante reclame en aanbiedingen
Een groot nadeel van gratis antivirusprogramma’s is dat je ze contant proberen te verleiden om over te stappen de betaalde versie of aanvullende diensten te kopen. Alle gratis antivirusproducten bevatten banners met reclame voor de betaalde versie. Ook bieden ze constant producten of upgrade mogelijkheden aan die je pas kunt gebruiken als je ze koopt. Wat erg jammer is, is het feit dat je niet voor losse functies kunt betalen. Mocht je bijvoorbeeld alleen de firewall willen dan moet je toch een heel pakket aanschaffen voor alleen die functie. Let ook op de licentie van gratis software. Deze heeft vaak meer beperkingen dan betaalde versies, zo kun je het nooit gebruiken in een commerciële omgeving.

Minder uitgebreide bescherming
Een ander nadeel van gratis software is dat ze nooit dezelfde bescherming bieden als betaalde versies. Hierdoor bestaat er nog steeds een risico dat je computer geïnfecteerd wordt.

Voordeel gratis virusscanner

Het grootste voordeel van gratis software is dat de bescherming contant doorloopt. Bij betaalde pakketten moet je na elk jaar weer besluiten of je het pakket verlengt of een nieuwe kiest.

Maak je gratis versie veiliger
Zoals eerder aangegeven biedt gratis software minder goede bescherming dan betaalde versies. Toch kun je zelf je computer extra beveiligingen door een aantal maatregelingen te nemen:

1. Extra firewall: De firewall van Windows is eigenlijk al prima.
2. Anti-spam: gebruik hiervoor een e-mailprovider die een eigen spamfilter heeft zoals Microsoft Outlook, Outlook.com of Gmail.
3. Geregeld updaten: zorg ervoor dat Windows en andere programma’s geüpdatet zijn. Denk bijvoorbeeld aan Java of Adobe. Je kunt ook gebruik maken van een automatisch updateprogramma zoals Secunia PSI. Een andere mogelijkheid is om je software te updaten via Ninite.com.
4. Goede back-up: zorg ervoor dat Windows en je eigen bestanden een back-up hebben. Je kunt hiervoor het programma True Image van Acronis gebruiken.

Advies voor gratis antiviruspakketten
Als laatste nog wat adviezen:

– kies een pakket dat niet bezuinigt op de beveiliging
– zorg dat het pakket niet je persoonsgegevens verkoopt
– bezuinig op minder noodzakelijke functies.

Favoriete gratis antivirus
Panda is de grootste favoriet. Het scoort goed in antivirustests, is gebruikersvriendelijk en heeft nauwelijks invloed om je systeemprestaties.
Op de tweede plek staat Avast en daarna FortiClient. Zij bieden beide een redelijk goede bescherming tegen malware.

Slechte gratis antivirus
Malwarebytes Anti-Malware biedt je geen echte beveiliging en is daarom een slechte keuze. Het antivirus van AVG is ook geen beste keuze. Hoewel het programma redelijke goede beveiliging biedt verkoopt het programma je persoonsgegevens aan derden.